lauantai 20. marraskuuta 2010

Lahjaidea - lämmittävä kauratyyny

Arvontaan on tullut jo muutamia osallistujia ja huomasin, etten epähuomiossa laittanut ollenkaan aikaa, jolloin kirja arvotaan. Sovitaan siis tässä, että kirja arvotaan ensi lauantaina, 27.11. Silloin se ehtii mukavasti ennen joulua perille.

Muutama ehti tuonne arvonnan vastauksiin jo kirjoittaa, että joululahjat tuottavat päänvaivaa. Ajattelin kantaa korteni kekoon ja kertoa kuinka tehdään lämmittävä kauratyyny. Tämän osaa jokainen tehdä, personointi on helppoa ja kaiken huipuksi lahja on käytännöllinenkin. Kauratyyny on siis kauralla täytetty tyyny (heh), joka laitetaan mikroon pariksi minuutiksi. Tyyny lämpenee ja luovuttaa hitaasti keräämäänsä lämpöä ympäristöönsä. Sitä voi käyttää lämmittämään kipeää selkää, niveliä - tai muuten vaan halikaverina kylminä talvi-iltoina.

Tarvitset, kauraa, kaksi suorakaiteen muotoista pellavakankaan palaa (tai tukevaa puuvillaa). Kauraa saa tällä hetkellä kaupoista. Käytin ihan tavallista lintujenruokintaan tarkoitettua kauraa. Pari kiloa maksoi pari euroa, yhteen tyynyyn menee noin kilo kauraa - tyynyn koosta riippuen. Jos teet sarjatuotantona, kannattaa hakea isommat määrät Agrimarketista tai vastaavasta liikkeestä. Tärkeintä on, että kaura ei ole homeessa. Kauratyynyyn soveltuvaa pellavakangasta saa esim. Piskuisesta 9.90/m. 30cm levyisestä suikaleesta tekee helposti kaksi tyynyä, eli tämän lahjan tekeminen ei todellakaan maksa maltaita.
1. Leikkaa kankaasta samankokoiset, suorakaiteen muotoiset palat. Koristele, jos haluat.
2. Ompele ne oikeat puolet vastakkain reunoistaan kiinni toisiinsa, jätä yhdelle sivulle kääntöaukko.
3. Käännä pussi oikein päin. Kaada pussiin suppilon avulla kauraa, älä laita aivan täyteen. Pussia on kätevämpi käyttää jos se on vähän "lötkö". Sen pystyy silloin asettelemaan paremmin kipeän kohdan ympärille.
4. Ompele kääntö- / täyttöaukko kiinni.
5. Lämmitä mikrossa pari minuuttia. Pussin pohja lämpenee nopeammin kuin yläpuoli, eli vaikka pussi ei päältä kokeillessa tunnu lämpimältä, se voi pohjasta olla jo polttavan kuuma.

Innostuin koristelemaan omaa kauratyynyäni ruudullisella puuvillakankaalla ja brodyyrillä. Vielä kun osaisi kunnolla kirjoa, voisi tuohon päälle kirjailla vaikka lahjansaajan nimen. Äh. Tuntuu, että tuo kirjonta tulee jatkuvasti vastaan näiden ompeluksien kanssa. Kai tässä pitäisi lopettaa valittaminen ja alkaa opettelemaan. Kirjonnan kaltainen pieni nysväys ei vaan ole koskaan ollut helppoa kauraa kömpelöille käsilleni.

3 kommenttia:

 1. Täydellistä! Tämä on kyllä niiin parhautta. Yksinkertainen ja hyödyllinen. Ihanaa, että on myös blogeja, joissa neuvotaan ja vinkataan helppojakin juttuja

  VastaaPoista
 2. Kiva, että oli hyödyksi. Katsotaan jos joku muukin idea löytyisi jakoon annettavaksi.

  VastaaPoista
 3. Helppoa tehdä itse! Ei tarvitse aina ostaa valmiita tuotteita kaupasta, ja onpahan "arvokkaampi" lahja kun se on itse tehty =)

  AS

  VastaaPoista