torstai 21. lokakuuta 2010

Naamiaisasujen ongelma

En tiedä miten muualla Suomessa vouhotetaan Halloweenista, mutta oma tyttäreni on ainakin lähtenyt siihen täysillä mukaan. Suomalainen vastine halloweenille olisi kekri, muinaissuomalainen sadonkorjuun juhla. Omassa lapsuudessani ei vietetty kumpaakaan, mutta pakko myöntää, että jonkinlainen juhla tuo kummasti valoa ja iloista mieltä pimeneviin iltoihin.

Lapsiperheissä Halloween tietää rahanmenoa. Naamiasvaatteet kun maksavat maltaita, eikä niille ole käyttöä kuin pari kertaa vuodessa. Ja lapset mokomat kasvavat niin etteivät meinaa enää mahtua vappuna ostettuihin asuihin! Minulla on tähän yksi niksi helpottamaan arkea. Nimittäin viitat. Ne kun voi ommella lapselle nilkkamittaisiksi, mutta toimivat vuosienkin päästä edelleen, vaikka ulottuisivat vain hieman vyötärön alapuolelle. Viittoja käyttävät supersankarit, vampyyrit, noidat, velhot, fantasiahahmot, ritarit - mikseivät prinsessatkin mekkojensa suojana. Viitta ei ole vaikea asuste ommella, mutta tuo rutkasti uskottavuutta hahmolle. Meillä riitti muinoin prinsessaksi muuntautumiseen viitta ja kruunu ja kummastakaan neiti ei ehtinyt kasvaa ulos. Mikä parasta, viitan voi ommella vaikka vanhasta verhosta. Helpoiten viitta syntyykin suorakaiteen muotoisesta kangaspalasta, jonka toiseen päätyyn on ommeltu nauhakuja. Nauhalla viitta sitten solmitaan harteille

Jos tuo perinteikäs suorakaiteen muotoinen viitta ei miellytä esteettistä silmääsi, alla on hieman vaikeampi viitan kaava. Tarvitaan kauluskappale, jonka takaosa on viitan leveyden levyinen (yleensä selän levyinen siis). Sitten suorakaiteen muotoinen kappale, joka ommellana kiinni kauluskappaleeseen siten, että siihen muodustuu näyttävät laskokset. Tämä on oivallinen malli erityisesti supersankareille. Viitta pysyy pois tieltä, mutta näyttää paremmalta kuin kuin perinteisempi suorakaideviitta. Kaulukseen voi ommella nauhakujan, jolloin sitä pystyy säätämään sopivaksi lapsen kasvaessa.Mikäli tuokaan viitta ei vielä kelpaa, tai olet peräti ompelemassa viittaa itsellesi, alla on kaksi hienostuneempaa, niin kutsuttua kelloviitan mallia. Puolikas kello ulottuu kauniisti olkapäille, täysikello puolestaan verhoaa käyttäjänsä kokonaan. Viitat koostuvat kolmesta osasta. Palat on erotettu toisistaan tummanharmailla viivoilla. Mikäli haluat parantaa viitan istuvuutta, ota saumoja pari senttiä sisään olkapäiden kohdalta. Kokeilemalla nuppineulojen kanssa löytyy sopiva mitta. Voit ommella näihinkin nauhakujan, tai kiinnittää napilla tai soljilla. Mikä ikinä naamiashahmollesi sopikaan.Aikuiskäyttöön parasta viittamateriaalia ovat villakankaat. Ne kestävät (niin aikaa kuin vähän säätäkin) ja näyttävät hyvältä - ja lämmittävät.

4 kommenttia:

 1. Oooh! Tuo on täydellinen meidän Toy Story sankarillemme. Tuo sankariviitta. Toivottavasti ymmärsin, miten se pitää tehdä. Tulen sitten kyselemään ^^

  Varmaan paras jos tekee jostain kevyehköstä, vuorikankaan tapaisesta?

  VastaaPoista
 2. Supersankarille näyttävimmän saa kankaista, joissa on vähän hohtoa ja kiiltoa. Vuorikangas on melko kevyttä, mutta kokeilemallahan sen näkee, että miten se käyttäytyy :)

  VastaaPoista
 3. Todella vaikea hahmottaa, että miltä tuo "täyskello" näyttää luonnossa... Onko se sellainen "Taru sormusten herrasta viitta"? Eli voi kietaista itsensä ympäri oikein kunnolla?

  VastaaPoista
 4. mää haluaisin tehä semmosen fantasia viitan jossa olisi sellaine löysähkö(?) huppu. jousiampujan asuun tai johonkin muuhun sellaiseen. sen pitäisi olla aika pitkä. olisiko sinulla kaavaa siihen? kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista