sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Piskuinen penaali - lataa kaavat itsellesikin!

Tässä vihdoin lupaamani piskuisen penaalin kaavat eskarilaisille, ekaluokkalaisille ja muille koululaisille. Penaalin korkeutta ja leveyttä muuttamalla siitä saa toki vaikkapa meikkipussinkin.

Jos kuulut niihin ihmisiin, joilla nousee pala kurkkuun sanan "vetoketju" näkemisestäkin, niin ehdottaisin silti kokeilemaan penaalin ompelua. Tämä on nopea työ, juuri sopiva vaikkapa vetoketjun ompelua harjoittelevalle. Penaalin tekee tarvittaessa jämäkankaistakin, ja jos se menee pilalle, ei epäonnistuminen kirpaise yhtä pahasti kuin sen juhlamekon kanssa, jonka piti valmistua viikonlopuksi...

Tarvitset penaalin ompeluun kangasta ja 25cm pituisen vetoketjun.

Aloita jäljentämällä kaava kankaalle, jonka olet asettanut kaksin kerroin. Penaalin alaosa tulee taitteen kohdalle. Jätä kaavan ympärille 1cm suuruiset saumanvarat. Mikäli haluat penaalille vuorikankaan, jäljennä kaava kahteen kertaan.Avaa kankaat ja aseta ne pöydälle siten, että päälikangas on alimmaisena, oikea puoli ylöspäin. Aseta 25cm pituinen vetoketju päälikankaan päälle, nurjapuoli ylöspäin. Aseta vetoketjun päälle vuorikangas, myös nurjapuoli ylöspäin ja kiinnitä huolellisesti nuppineuloilla. Katso alla oleva kuva, joka toivottavasti havainnollistaa tilannetta. Ompele suoralla ompeleella mahdollisimman läheltä vetoketjua. Parhaan tuloksen saat vetoketjupaininjalalla.Ompele samalla tavalla myös vetoketjun toinen puoli. Avaa vetoketju (mikäli toista puolta ommellessasi vedit sen kiinni) ja huolehdi, että se jää ainakin osittain auki, jotta kääntäminen helpottuu. Ommeltuasi vetoketjun kiinni, penaalisi pitäisi näyttää alla olevan kuvan mukaiselta.Ompele nyt penaalin reunat kiinni. Jätä vuorikankaan reunaan kääntöaukko. Ompele lopuksi kulmat. Aseta penaalin pohja pöytää vasten ja paina reunat sitä vasten. Penaalin reunaompeleen pitäisi asettua keskelle kulmaa Parhaan tuloksen saat saumurilla, mutta siksak ulkoreunaan, suora ommel sisäpuolelle siksakin viereen yhdistelmä toimii myös mainiosti.
Tässä kuva valmiista penaalista. Muotonsa ansiosta se pysyy tukevasti pystyssä.Ja jotta ei liian synkäksi menisi, sisällä on ihanaa pilkkukangasta.Jos käytät penaalin kangasta, jossa ei ole näin paljon kuvioita, voit koristella penaalia napeilla tai vaikka silityskuvilla. Penaaliin voi ommella myös ulkopuolle pienen taskun tai muita yksityiskohtia.

12 kommenttia:

 1. Tämä meni heti ompeluun ja yllätyin kuinka nopeasti sen sai tehtyä! Nyt on pojalla upea Cars penaali. Verhon kappaleista tehty, mutta kukapa sitä tietäisi ;)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että kaavoille löytyi käyttöä. Jos ohjeiden kanssa oli yhtään vaikeuksia niin kerro pois. Selvännän sitten seuraavia varten :)

  VastaaPoista
 3. Minulle heräs tästä kysymys. Missä vaiheessa penaali käännetään ja miten?

  VastaaPoista
 4. Penaali käänneetään siinä vaiheessa, kun kaikki sivut on ommeltu kiinni (lukuunottamatta kääntöaukkoa). Eli kolmannen kuvan tilanteesta edetään siten, että ommellaan vetoketjun "ala-" ja "yläpuolella" olevat suorat ja jätetään jompaankumpaan vuorikankaan suorista 6cm aukko kääntämistä varten. Ennen ompelua tarkista, että vetoketju on auki.

  Kun kaikki sivut on ommeltu, ommellaan kulmat (näitäkin siis 4kpl) ja tämän jälkeen vedetään kääntöaukosta penaalin "sisältä" kangas ulos, jolloin se kääntyy oikeinpäin. Sitten vaan asetellaan vuori paikoilleen, ommellaan kääntöaukko kiini ja valmista tuli :)

  VastaaPoista
 5. kiitos, tuli vastaus ongelmaani :)

  Penaali seuraava vaiheeni on sama kuin kuvassa 2.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kuvallisista ohjeista :)

  VastaaPoista
 7. Voisin tehä.... Jos ois kangasta :P

  VastaaPoista
 8. Tämä menee kokeiluun kunhan on tultu käytyä kaupassa ostamassa kangasta :)

  VastaaPoista
 9. Tein tälläisen kun olin kotona kipeänä ja ei ollut tekemistä. Kotoolta ei löytynyt vetoketjua joten käitin nappeja. :)

  VastaaPoista
 10. Heip. Löysin ohjeen kun etsin koululaisille nopeaa työtä loppukerroille. Kaavaa ei saanut auki, onko se sinulla vielä jossain?:)

  VastaaPoista
 11. Hei, olisko mahdollista saada kaavaa tästä vielä, kun ei enää linkistä lataa?

  VastaaPoista