perjantai 2. heinäkuuta 2010

Silityslaudan päällinen / suojus

Silitysrauta ja minä emme ole koskaan oikein tulleet toimeen. Hyödyllinen kapistushan se on ja helppokäyttöinen kuin mikä - mutta jostain syystä silittäminen kuuluu niihin kotitöihin, joista en nauti pätkän vertaa.

Sain vuosi pari takaperin ystäväpariskunnalta lahjoituksena silityslaudan, jolle heillä ei ollut tarvetta. Viime aikoina, kun olen vuosien jälkeen jälleen innostunut ompelemaan, olen joutunut kaivamaan laudan esiin useammin ja useammin ja se on jopa löytänyt epämääräisen paikan keittiöstämme, meillä kun ei ole kunnollista kodinhoitohuonetta lainkaan. Tänään motivoiduin tekemään sille uuden päällisen. Laitan ohjeen alle, jos joku muukin innostuu. Tämä päällinen on irroitettava, joten sen voi pestä tai vaihtaa helposti uuteen kun muoti muuttuu.

Silityslaudan irroitettava päällinen
Tarvitset palan kangasta, jonka leveys on silityslautasi leveys + 10cm ja pituus silityslautasi pituus + 10 cm. Ota huomioon kangasta valitessasi, että sen pitää kestää kuumimpiakin silityslämpötiloja. Puuvilla sopii tarkoitukseen hyvin. Kankaan lisäksi tarvitset vielä vinonauhaa, joka riittää kankaan ympäri, 8mm levyistä kuminauhaa ja hakaneulan.

Ompele vinonauha kiinni kankaan reunaan. Tarkoituksena on käyttää vinonauhaa kuminauhakujana, kuten alla olevassa, silityslaudan alapuolelta otetussa, kuvassa näkyy. Muista jättää aukko, josta saat hakaneulan ja kuminauhan sisään. Itse jätin aukon silityslaudan takapäädyn keskelle, mutta samapa tuo.Kun olet saanut vinonauhan ommeltua, pujota kuminauha kujaan hakaneulan avulla. Päästyäsi ympäri, sovita suojusta silityslaudan päälle. Lisää tai vähennä kuminauhaa tarvittaessa. Kuminauhan kireys on sopiva, kun reunoille jää pieniä laskoksia, mutta laudan pinta on sileä, eikä niin kireä, että kangas kovasti venyisi.Jos laudan päälle uhkaa jäädä kupruja, silitä ne suoriksi. Tarvittaessa voit lisätä laudan alle kiinnitysremmin tai kuminauhan (esimerkiksi napeilla kiinnitettävän), joka vetää kankaan tiukaksi. Omasta silityslaudastani nuo "nokassa" olevat kuprut katosivat silittämällä.Hetkellisesti tuntuu siltä, että silittäminen voisi olla kivaa. On se kumma, miten pienet asiat voivat piristää näin paljon. Alla vielä vanhan käsityöopettajani silitysvinkki:

Jos olet epävarma oikeasta silityslämpötilasta, kokeile lämpötilaa saumavaroihin. Tällöin näet siliääkö kangas vai ei ja jos lämpötila onkin liian kuuma, vaate ei vahingoitu näkyvästi.

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Tämä tulikin tarpeeseen, kun kirppissilityslaudan kulahtanut kangas ei oikein silmää hivellyt! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta, näillä ommellaan uusi päällinen! :D

    VastaaPoista